Του Ιωάννη Γαβριά
Στην διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρακολουθήσαμε από τα ΜΜΕ διάφορες εικόνες που προβλημάτισαν ή ακόμα «σοκάρισαν» τους πολίτες.
Πλάνα και μαρτυρίες έδιναν την εντύπωση μιας «ανοργανωσιάς» με τις κριτικές να κάνουν λόγο για «δόλια σκοπιμότητα» προκειμένου να αποκλειστούν σύνεδροι από τις διαδικασίες.
Ακολούθησαν συγκεκριμένες καταγγελίες και παραιτήσεις μελών από το κόμμα αφού αρκετοί έκαναν λόγο, με βαριές εκφράσεις, για «χουντικές πρακτικές», για «Σταλινικές μεθόδους», για «ευτελισμό της Δημοκρατίας» και άλλα όμοια παράγωγα λέξεων και φράσεων.
Ποια όμως ήταν τα ΑΙΤΙΑ και οι ΑΦΟΡΜΕΣ που πυροδότησαν μια τέτοια ζοφερή κατάσταση; Μπορούμε (νηφάλια σκεπτόμενοι), να μείνουμε στις εικόνες και στα νοσηρά γεγονότα των δύο ημερών χωρίς να κάνουμε ένα flashback για να δούμε γεγονότα και καταστάσεις πριν φτάσουμε στην «έκρηξη»;
Μπορούμε να υποθέσουμε (έτσι άκριτα) ότι αίφνης η πλειοψηφία των παλαιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έφτασαν να μετέρχονται αντιδημοκρατικών μεθόδων χάριν ιδιοτελών πολιτικών σκοπιμοτήτων; Δηλαδή όλοι αυτοί (163 + 53 +, +) παραλογίστηκαν αίφνης και λειτούργησαν «φασιστικά», «Σταλινικά», «χουντικά» και ανόητα χωρίς περίσκεψη και ανάληψη ευθυνών;
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
- Μετά την εκλογή του Στ. Κασσελάκη από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αρχίζουν μια σειρά γεγονότα όπου σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις 11 Νοεμβρίου 2023, μετά από ένταση και διαφωνία, αποχώρησε η λεγόμενη τάση «Ομπρέλα» με αιχμές κατά του προέδρου και δόθηκε κείμενο τους στην δημοσιότητα κατηγορώντας τον πρόεδρο κυρίως για «βίαιη μετάλλαξη του κόμματός», για «αρχηγισμό» και για τη «σταδιακή απομάκρυνσή του από τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς».
- Για δε την ομιλία του προέδρου στην ΚΕ ανέφεραν ότι ήταν «μνημείο αλαζονείας, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς». Κατηγορήθηκε επίσης ως «απόλυτος “ηγεμόνας”, σε «ένα κόμμα που απαξιώνεται καθημερινά» καθώς επίσης και για «χρήση πρακτικών διωγμού ιστορικών στελεχών του χώρου, που στην ουσία σημαίνουν διωγμό και διαγραφή της ίδιας της αριστεράς από τον νέο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ»!
- Το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024 πραγματοποιείται συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όπου 87 στελέχη της Κ.Ε. καταθέτουν κείμενο με 100 υπογραφές που αμφισβητούν ευθέως τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Με την έναρξη των εργασιών οι 87 ζητούν από τον πρόεδρο να αναλάβει την ευθύνη και να προκηρύξει εκλογές Προέδρου, αφού, αναρωτιούνται, «αν θα παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις» και καταλήγουν πως «οι μόνοι που μπορούν να δώσουν απαντήσεις είναι τα μέλη, καλώντας τον πρόεδρο να πάει σε εκλογές». Στη συνέχεια της συνεδρίασης ο τότε πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης δεν αποδέχεται το αίτημα. Την δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης της Κ.Ε. ήλθε η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη που κατέθεσαν οι «87», μομφή που στήριξε και ο Παύλος Πολάκης αιτιολογώντας την ενέργεια του. Η μομφή πέρασε με 163 ψήφους υπέρ και 120 κατά.
- Στο κείμενο που κατέθεσαν, και δημοσιεύτηκε, οι υπογράφοντες αναφέρουν: (περιληπτικά εδώ)
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να νομιμοποιούμε ένα μεταλλαγμένο κόμμα, που δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στη δημοκρατία, στις αρχές και τις αξίες μας και στη διαφορετική άποψη».
Σε άλλο σημείο αναφέρουν: «Είναι ιστορικό μας καθήκον να ανακοπεί αυτή η καθοδική πορεία. Το οφείλουμε απέναντι στον ελληνικό λαό και στον αριστερό και προοδευτικό κόσμο της χώρας, τους τελευταίους μήνες μετά τις ευρωεκλογές, με κύρια ευθύνη του Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παράγει καθημερινά αρνητικά αντί για θετικά γεγονότα, παραπολιτική αντί για πολιτική, εσωστρέφεια αντί για εξωστρέφεια. Αυτή η κατάσταση, όσο συνεχίζεται, πλήττει ανεπανόρθωτα την εικόνα του κόμματος, τραυματίζει την ενότητά του και πληγώνει τα μέλη, τους φίλους και τους υποστηρικτές του», επίσης αναφέρουν για «ανυπόστατες αναφορές του Προέδρου σε μαύρα ταμεία, έως τις απαράδεκτες επιθέσεις στον Αλέξη Τσίπρα».
Αναφέρουν για «παιδαριώδεις χειρισμούς του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα έως τον διχασμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με την αιφνιδιαστική και αναιτιολόγητη αντικατάσταση του Προεδρείου της για χάρη εσωκομματικών συσχετισμών».
Αναφέρουν επίσης την «επιδίωξή του για ένα μικρό και απολύτως ελεγχόμενο κόμμα, όπως προδίδουν και οι προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό, όπως η αντικατάσταση των Οργανώσεων Μελών από λέσχες, η κατάργηση των Νομαρχιακών Επιτροπών και της Πολιτικής Γραμματείας, η αποδυνάμωση της Κεντρικής Επιτροπής, οι υπερεξουσίες του Προέδρου κ.ά.»!!
Ο καθαιρεθείς πρόεδρος από την πλευρά του επέμεινε να στηρίζει την θέση του στην ψήφιση από τα μέλη της βάσης του κόμματος. Όμως, δεν θα ληφθούν υπόψη ΟΛΩΝ οι πολιτικές αλλαγές και ανεπίτρεπτες συμπεριφορές του προς τα δεκάδες στελέχη των οργάνων του κόμματος αλλά και στην υπόσταση του κόμματος που προέκυψαν μετά που ο ίδιος ψηφίστηκε;
Εν κατακλείδι,
- είχαν την ηθική υποχρέωση και το καθήκον οι της Κεντρικής Επιτροπής να προστατεύσουν το Συνέδριο από πιθανά έκτροπα που θα ακολουθούσαν με την είσοδο των ιδιαίτερα αντιμαχόμενων υποστηρικτών του πρώην προέδρου και οι εργασίες του συνεδρίου κινδύνευαν να «τινάζονταν στον αέρα»;
- Είχε την ηθική υποχρέωση ο πρώην πρόεδρος να σεβαστεί μια απόφαση (μομφής) και να προστατεύσει ο ίδιος τις διαδικασίες του συνεδρίου; Αφού γνώριζε (έξυπνος γαρ) τι θα επακολουθούσε στο Συνέδριο; Μήπως είχε κάτι άλλο στο νου του;
- Γιατί προσπάθησε ο πρώην πρόεδρος να εισέλθει στον χώρο εργασιών του συνεδρίου γνωρίζοντας το βαρύ πολλαπλό κατηγορητήριο που συνόδευε την μομφή αλλά και τις ενστάσεις των παραιτημένων από το κόμμα;
- Έχει ευθύνες ηθικής αυτουργίας για ότι συνέβη στους χώρους του συνεδρίου και αμαύρωσαν σε πανελλήνια κλίμακα την λειτουργία ενός κόμματος του Ελληνικού κοινοβουλίου;
- Σε μια τόσο μεγάλη ιδεολογική διαφορά των στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έναντι των «νεολογισμών» του πρώην βραχύβιου προέδρου, που σημειωτέον ουδεμία εμπειρία ή θήτευση είχε σε αριστερό – προοδευτικό κόμμα αλλά επέμεινε σε μια προσωποπαγή δομή κόμματος, ποιες πιθανότητες είχε να αναβαθμίσει τον πολιτικό χώρο;
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ
Εκτιμώ ότι είναι άδικα λαβωμένο διαχρονικά αυτό το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του είχε επιτύχει σημαντικές διορθώσεις και επιτεύγματα σε βασικούς τομείς, όπως στις δομές υγείας, στις κοινωνικές παροχές, στην εκτέλεση έργων, στην εξωτερική πολιτική και το σημαντικότερο στην έξοδο από τα μνημόνια (τα οποία βέβαια θα μας ξανάρθουν έτσι όπως βαδίζει στρεβλά η οικονομία της χώρας).
Οι υποψήφιοι που καλούνται στις 24/11 να αναμετρηθούν στην κάλπη και στην συνέχεια οι 2 επικρατέστεροι την 1/12,θα πρέπει να τύχουν της αποδοχής των ψηφοφόρων και ας εκλεγεί αυτός που θα συγκεντρώνει τα στοιχεία της καθαρότητας στο πρόγραμμα που θα προτείνει στο κόμμα και παράλληλα ο ίδιος να διαθέτει εμπειρία και διοικητική ικανότητα για να επιτευχθεί χρηστή διοίκηση στα οικονομικά του κράτους, να παταχθεί η διαφθορά και η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος!
*Ο Ιωάννης Γαβριάς είναι πολιτικός σχολιαστής